Skötselråd

Äkta silver blir bara vackrare ju mer man använder det. Till skillnad från så kallade oäkta smycken finns ingen yta som nöts bort och smycket blir förstört, utan det tål att nötas på under lång tid.

Repor och märken påminner om att man burit sitt smycke ofta.

Däremot ska man inte låta sitt smycke vara smutsigt, vilket det blir av att man använder det helt enkel. Parfym, krämer, tvål och annat gör smycken smutsiga. Det kan man enkelt avhjälpa med t ex vanligt diskmedel och en extra mjuk tandborste.

Se upp för smycken med stenar och pärlor, de kan vara limmad och lossna om man ”badar” smycket. Ha en fin sil under om något lossnar så går det sätta dit det igen. Andra ”huskurer” är tandkräm eller ketchup som man helt enkelt tar på en liten trasa och polerar med.

Har smycket oxiderat, d v s reagerat med syret i luften och blivit svart, vilket alla silversmycken gör olika fort beroende på en väldig massa saker, så finns det silverputs med antioxidationsmedel att köpa.

Köper du ett smycke hos  JES juvelverkstad ingår JES Juvelverkstads egen putsduk avsedd för guld och silver. Putsduken kommer att bli svart väldigt fort men kommer att fungera lika bra ändå. Så fortsätt polera dina smycken även om duken ser väldigt smutsig ut. Putsduken skall inte tvättas. Man kan även prova att  fukta en liten bit av duken och polera med först och sedan använda den torra delen till sist.

Glöm inte att tvätta bort smutsen med vatten och diskmedel innan du polerar ditt smycke med putsduken.

Vill du köpa enbart en putsduk går det bra. Finns att köpa i webshopen.

Vill man ge sitt smycke en större uppfräschning än så rekommenderas att man ber JES juvelverkstad eller en annan guldsmed om hjälp med putsning så kommer det (nästan) se ut som nytt igen.