Så går det till

För dig som vill veta hur ditt smycke har tillverkats visar jag här hur det går till. För att göra en lång historia kort. Vill du veta eller lära dig mer så kan en kurs rekommenderas, mycket mer finns att berätta.

1. Guld och silver köps i olika dimensioner såsom till exempel plåt, plans och tråd. Materialet till hästskon är fyrkantstråd som sågas i lämplig längd, med stöd av en filnagel.


 2. Därefter stämplas varje hästsko med ansvarsstämpel och finhaltsstämpel. Guld måste stämplas med dessa stämplar, för silver är det dock inget tvång. Mer om stämplar under fliken Smycken om du vill veta mer.
3. För att vara mjukare att forma så glödgas metallen dvs värms upp tills den blir röd. Metallen hårdnar av bearbetning tex då man hamrar på den eller böjer den så glödgning kan behövas flera gånger.
18 K Guld är hårdare än 925 Silver att jobba med.

4. Det finns många olika sätt att forma en hästsko på och jag använder detta ringbockningsverktyg.
5. När man värmer metallen oxiderar ytan och smycket blir sotsvart/grått. För att bli av med dessa föroreningar behöver smycket sig ett syrabad, även kallat betbad, vitrexbad eller vitkokning. Kanske finns det fler namn än vad jag känner till.
6. Smyckes filas för att bli plant och snygg i formen, eventuella märken filas bort.
7. Hålen borras med samma typ av borrmotor som många tandläkare använder sig av.
8. Denna hästsko har två fastlödda öglor att fästa kedjan i. Jag använder acetylengas vid lödning. Pincetten och dess hållare som håller i hästskon kallas för «tredje hand». En sådan är bra att ha ibland.
9. För att bli blankt poleras smycket med hjälp av en polermotor, polertrissor och polerpasta. Man börjar med en grövre polertrissa med grövre polerpasta och allra sist en fin trissa med högglanspasta. Detta är det moment som kräver längst träning för att resultatet ska bli perfekt.
10. Slutligen men även mellan varje byte av polerpasta ska smycket tvättas rent. Här används ett modernt uppvärmt ultraljudsbad, men även ammoniak och såpa fungerar. Man får se upp så inte smycket repas nu när det börjar bli klart.

11. Kedjan som köps på metervara monteras på smycket…

12. … och så var det klart.